kaasfondue

kaasfonduepannen

In onze winkel verkopen we de mooiste fonduepannen van Boska, in allerlei soorten maten en kleuren!

Gezellig, kaasfondue! Met vrienden en familie aan tafel, rond de fonduepan. Ga je voor de klassieke Zwitserse kaasfondue of liever een Hollandse variant? Lees hier een recept en tips & tricks!

Tips & tricks

Welke kaas gebruik ik?

De klassieke kaasfondues worden gemaakt met Zwitserse kaas. En dan wel bij voorkeur Gruyère , Emmentaler en Appenzeller. Kaltbach en Etivaz zijn er ook geschikt voor. Voor de bereiding en het serveren wordt een caquelon gebruikt. Het kaas met de wijn mengen lukt het best op het fornuis. Op het rechaud (schotelverwarmer) op tafel mag de kaasfondue dan alleen nog maar zacht sudderen. Naast de Zwitserse kaasfondue zijn er nog veel meer (bijzondere) fonduecombinaties. Of ga voor een wat simpele, maar overheerlijke Nederlandse kaasfondue (80% oude kaas, 20% extra belegen kaas). Door een blauwschimmel toe te voegen krijgt je fondue een pittiger smaakje. Vraag aan één van onze medewerkers voor het beste kaasfondue-advies naar jouw smaak. 

Wijn en kruiden  

Gebruik voor de fondue een flinke scheut droge witte wijn en een beetje citroensap. Groentebouillon of prosecco passen ook uitstekend. De verhouding kaas/wijn is ongeveer 2:1. Dus bij 150 gram kaas 75 milliliter vocht. Qua kruiden worden knoflook, peper en nootmuskaat het meest gebruikt. Voor een bijzonder tintje kan je ook uien, sjalotjes, komijn, paprika, groene peper en curry toevoegen.

Om te dippen

Neem om te dippen: (zuurdesem) stokbrood, of in de schil gekookte aardappelen, blokjes roggebrood, roosjes rauw of gekookte bloemkool, repen komkommer, bleekselderij, wortelballetjes, radijsjes, cherrytomaatjes, augurkjes, zilveruitjes, olijven, gedroogde tomaten, ansjovis, peperoni, garnalen, aspergepunten, maïskolven, Serranoham of andere gedroogde worstsoorten en vruchten.

recept

Originele Zwitserse kaasfondue

Voor 4 personen

    Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook

  • 300 gram Emmentaler

  • 200 gram Zwitserse Gruyère

  • 100 gram Appenzeller

  • 400 ml droge witte wijn

  • 1 eetlepel maïzena

  • 1 eetlepel Kirsch

  • Versgemalen peper, nootmuskaat

Bereiden

Halveer de knoflook en wrijf en de caquelon (ofwel, kaasfonduepan) ermee in. De geraspte kaassoorten grof raspen of in kleine stukjes snijden. Giet de wijn aan de kook en breng dit aan de kook. Meng in een kopje de maïzena met de Kirsch tot een glad papje en bindt het iets af. Draai, wanneer de wijn kookt, het vuur laag en roer met een houten lepel de kaassoorten in gedeelte door de warme bouillon, tot alle kaas gesmolten is.  Het kaasmengsel niet laten koken, dan kan kan het gaan schiften. Belangrijk is ook om de kaas heel geleidelijk toe te voegen, anders ontstaat er een te groot temperatuurverschil en mengt de wijn niet met de kaas. Wanneer alle kaas gesmolten is, kan je de kaasfondue op smaak brengen met peper en nootmuskaat. Voeg de maïzena met Kirsch toe.  Zet de claquelon op het rechaud op de tafel. Eetsmakelijk!

ehbk

(eerste hulp bij kaasfondue) 

"HELP! Mijn kaasfondue gaat schiften"

Zet de caquelon terug op het fornuis en voeg een theelepel in witte wijn en een beetje citroensap opgeloste maïzena (allesbinder) toe. Goed doorroeren.

"HELP! Mijn kaasfondue is te dun"

Draai de rechaudvlam iets hoger, voeg een beetje in wijn of kirsch opgeloste maïzena en hooguit een handjevol geraspte kaas toe. Goed omroeren.

"HELP! Mijn kaasfondue is te dik"

Draai de rechaudvlam iets hoger en voeg onder flink roeren een beetje witte wijn toe. Let op: laat de kaasfondue niet koken, dan zal het schiften.

"HELP! Ik heb nog meer trek"

Als je nog geraspte kaas overhebt, kan je de fondue altijd aanlengen. Draai de rechaudvlam iets hoger en voeg onder flink roeren een beetje kaas en witte wijn toe. Als je geen fonduekaas meer over hebt, kan je je gasten natuurlijk troosten met een heerlijk dessert. Denk bijvoorbeeld aan onze heerlijke huisgemaakte cheesecakes, appeltaartjes of brownies, te koop in onze winkel.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Volg ons op social media